Saturday, 20 September 2014

apam gula hangus

Bahan-bahan=
1 cawan gula pasir*
1 cawan air panas*

(* jadikan gula hangus)

2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar majerin atau butter     

2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 cawan tepung gandum

Cara-cara=
1.Gula dihanguskan dan dicampurkan dengan air.Sejukkan.
2.Dalam blender,masukkan telur,susu pekat,minyak dan majerin kisarkan selama 3 minit.
3.Masukkan gula yang telah di sejukkan tadi dan kisar lagi.
4.Akhir sekali masukkan tepung gan kisar lagi sehingga sebati.
5.Kukus adunan tadi di dalam loyang dan kukus selama 15 minit.(guna acuan lompang dan plastik 15 minit aje)   

                                                                              Acuan lompang =>

#Sekiranya adunan nampak cair boleh tambah sedikit lagi tepung supaya apam tadi tidak mendap dan basah di bahagian bawahnya.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...