Sunday, 13 September 2015

kek red velvet cheese leleh...

Bahan-Bahan
-2 biji telur gred A
-125 gram mentega beku tanpa garam
-1 1/2 cawan tepung naik sendiri*
-1 1/2 sudu makan koko Vochelle*
-2/3 cawan gula kastor
-2 sudu makan pewarna Red Bright 
-1/2 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk nota di bwh
-1 sudu teh garam
-1/2 sudu makan bicarbonate of soda
-1/2 sudu makan cuka makan

Cara-Cara
  1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius. Sediakan 2 biji loyang 7'' yang telah di alas dengan baking paper.
  2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
  3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
  5. Masukkan tepung dan buttermilk (buttermilk dicampurkan pewarna merah), berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
  6. Larutkan bicarbonate of soda dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balikbalikkan hingga sebati.
  7. Bahagi kepada dua bahagian dan tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.
Nota:
  1. Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.
  2. Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.- bakar dlm loyang 9' dpt 2 biji kek @ loyang 10'x 10' [ untuk 1/2 adunan aku guna loyang 7'' ]

Untuk Cream
Sumber : Rahel Blogspot & Fb Anida Hussain
-130g cream cheese
-60g susu pekat manis
-30ml UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair
tips nak bagi lagi cair tambahkan sikit2 susu cair uht dan whip cream sampai meleleh


Untuk hiasan:
1/2 buku (125g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan:
  1. Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian potong kepada dua 2 keping.
  2. Letak kepingan pertama atas papan kek. Kemudian tuangkan cream cheese di atasnya. Tabur sedikit parutan keju.
  3. Lapiskan dengan kepingan kek kedua.
  4. Ulang langkah 2 hingga lapisan terakhir.
  5. Untuk lapisan terakhir tuang keseluruhan baki cream cheese [ untuk lapisan terakhir ni aku tambah sikit susu segar dalam baki cream cheese supaya lebih cair ]. Parutkan cheddar cheese di atas kek.
  6. Sejukkan sebelum di hidangkan.
http://syapex.blogspot.my/2014/01/red-velvet-cheese-cake-meleleh.html?utm_source=BP_recent

pemilik asal resepi...
bahan 5 biji telur gred B 250 gram mentega beku tanpa garam *3 cawan tepung naik sendiri *3 sudu makan koko Vochelle 2 cawan gula kastor 4 sudu makan pewarna Red Bright - letak 2 sudu makan je 1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk nota di bwh 1 sudu teh garam 1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - guna baking powder 1 sudu makan cuka makan Cara-caranya: 1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius. 2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan. 3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati. 4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan. 5. Masukkan tepung dan buttermilk (buttermilk dicampurkan pewarna merah), berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun. 6. Larutkan bicarbonate of soda dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati. 7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ
bahan 5 biji telur gred B 250 gram mentega beku tanpa garam *3 cawan tepung naik sendiri *3 sudu makan koko Vochelle 2 cawan gula kastor 4 sudu makan pewarna Red Bright - letak 2 sudu makan je 1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk nota di bwh 1 sudu teh garam 1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - guna baking powder 1 sudu makan cuka makan Cara-caranya: 1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius. 2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan. 3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati. 4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan. 5. Masukkan tepung dan buttermilk (buttermilk dicampurkan pewarna merah), berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun. 6. Larutkan bicarbonate of soda dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati. 7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak. Nota: 1.Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan. 2.Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.- bakar dlm loyang 9' dpt 2 biji kek @ loyang 10'x 10' Untuk resepi cream Cheese Cake Meleleh sepenuhnya menggunakan kek span kek boleh tengok di blog Rahel Blogspot dan Fb Anida Hussain, dan mama kongsikan resepi utk cream spt dibawah;tkasih buat Rahel dan Anida. Untuk Cream: 250g cream cheese 120g susu pekat manis 50ml UHT Whipping cream *Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair tips nak bagi lagi cair tambahkan sikit2 susu cair uht dan whip cream sampai meleleh Untuk hiasan: 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut Cara penyediaan: Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keeping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi. Parutkan cheddar cheese di atas kek.

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ
bahan 5 biji telur gred B 250 gram mentega beku tanpa garam *3 cawan tepung naik sendiri *3 sudu makan koko Vochelle 2 cawan gula kastor 4 sudu makan pewarna Red Bright - letak 2 sudu makan je 1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk nota di bwh 1 sudu teh garam 1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - guna baking powder 1 sudu makan cuka makan Cara-caranya: 1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius. 2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan. 3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati. 4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan. 5. Masukkan tepung dan buttermilk (buttermilk dicampurkan pewarna merah), berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun. 6. Larutkan bicarbonate of soda dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati. 7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak. Nota: 1.Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan. 2.Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.- bakar dlm loyang 9' dpt 2 biji kek @ loyang 10'x 10' Untuk resepi cream Cheese Cake Meleleh sepenuhnya menggunakan kek span kek boleh tengok di blog Rahel Blogspot dan Fb Anida Hussain, dan mama kongsikan resepi utk cream spt dibawah;tkasih buat Rahel dan Anida. Untuk Cream: 250g cream cheese 120g susu pekat manis 50ml UHT Whipping cream *Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair tips nak bagi lagi cair tambahkan sikit2 susu cair uht dan whip cream sampai meleleh Untuk hiasan: 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut Cara penyediaan: Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keeping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi. Parutkan cheddar cheese di atas kek.

Copy the BEST Traders and Make Money (One Click) : http://ow.ly/KNICZ

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...